top of page

Jak nevědomky zatěžujete svůj imunitní systém (2. část)


Ať už si to uvědomujete nebo ne, čas od času děláme věci, které zatěžují náš imunitní systém tak, že přestává pracovat nebo reaguje přehnaně.


Od ukládání tuku k jídlu


V návaznosti na minulý krátký článek a e-knihu, kde jsem Vám předala tipy na posílení imunitního systému, bych se dnes chtěla ponořit do dalších aspektů, které mohou zatěžovat a ničit imunitní systém. První z nich to způsobuje jednoduše proto, že je to součástí imunitního systému: ukládání přebytečného tuku.


Pokud někdo trpí v současné době nadváhou, není to jeho chyba. Může za to katastrofální potravinářský průmysl s manipulativním marketingem, lobbistickými praktikami a také směšný úřední systém, který nám dává potravinové předpisy, které nás svádějí na scestí. I když to rozhodně není jejich chyba, je jejich odpovědností to zvrátit. Každopádně tohle je ta nejtěžší část. Nadváha velice zatěžuje imunitní systém a způsobuje tělu stres, o které jsme hovořili v našem předchozím příspěvku.


Nezapomínejte, že tuk funguje jako orgán produkující estrogen. Pokud máte hodně nadbytečného tuku, produkujete hodně estrogenu, což není ideální. Chceme se tedy ujistit, že děláme vše, co je v našich silách, abychom naše těla přivedli do nejlepší možné tělesné hmotnosti, protože je to dobré pro náš imunitní systém. Trocha přebytečného tuku není problém – ale příliš mnoho, rozhodně ano



Brr.. To je zima


Dalším způsobem, jak můžeme zatěžovat imunitní systém nebo způsobit, že se reaguje přehnaně, je přílišný chlad. Jistě, existuje spousta studií, které naznačují, že děti hrající si v mrazu s mokrými vlasy nenastydnou, a není to to, co jim způsobuje rýmu. Víme o těch studiích, ale také víme, že jednou z nejnáročnějších činností v těle je regulace teploty.


Věděli jste, že krokodýl nilský může vynechat potravu po celý rok? Přemýšlej o tom. Víte, proč to mohou udělat? Protože neregulují svou tělesnou teplotu. Jsou chladnokrevní. Nepotřebují tedy takovou energii, jako my. My savci potřebujeme pravidelně jíst, abychom měli jistotu, že si udržíme přirozenou tělesnou teplotu.


Určitě víte, co se stane, když se začnete opravdu třást a je Vám zima do morku kostí. Nemluvíme o tom, že půjdete ven s mokrými vlasy na 10 minut. Mluvíme o tom, když nemáte možnost se někde zahřát a tak se dlouho, dlouho třesete zimou. Tehdy kladete na tělo obrovské energetické nároky.


Když se vaše tělo takto třese, je to proto, že se snaží generovat energii, aby vás zahřálo. Jak si dokážete představit, je důležité, aby se to nedělo dlouhodobě. Ale pokud si chcete jít zaběhat na 10 minut v mínus 10 stupních, je to v pořádku!


Ale pokud jdete na celé hodiny ven, v mínus 20 stupních a bez teplého oblečení, způsobíte svému imunitnímu systému nepřiměřený stres a budete náchylnější k nachlazení, chřipce a dalším nemocem.


Rostlinná strava: Velká debata

Tohle může způsobit trochu kontroverze…


Ne všechna rostlinná strava je pro vás dobrá. Ve skutečnosti mnoho těchto potravin je pro vaše tělo přímo nevhodných. Některé z nich jsou v pořádku v omezeném množství, ale pokud jich budete jíst příliš mnoho, stanou se pro vás jedem. A některé jsou pro naše tělo vyloženě prospěšné. K rostlinám musíme mít respekt. Zde je několik pravidel, podle kterých byste se měli řídit a která vám mohou pomoci s vaším vztahem k rostlinné stravě.


Vezměte si například kapustu. Je pro vás kapusta dobrá? Kapusta má samozřejmě mnoho skvělých živin... Ale když jíte kapustu pravidelně, vaše tělo začne mít problémy s příjmem hořčíku, což může způsobit jeho nebezpečný nedostatek v těle. To může mít různé druhy negativních vedlejších účinků, jako je zhoršení spánku a regenerace a svalové křeče. Není to jen kapusta, na kterou tělo takto reaguje, ale také brokolice a veškerá zelenina ze skupiny brukvovitých. To neznamená, že byste už nikdy neměli jíst kapustu nebo brokolici, ale že byste ji měli jíst v přiměřeném množství, abyste z ní získali potřebné živiny a mikronutrienty, ale zase ne tolik, abyste způsobili nerovnováhu a hromadění škodlivých látek v těle.


Zde je pár tipů, které vám s tím mohou pomoci:

Jezte menší množství brukvovité zeleniny a ne každý den, ale jen tolik, abyste si z ní vzali prospěšné látky a nenarušili rovnováhu v těle.


Další zelenina, které možná budete chtít jíst méně je lilkovitá zelenina nebo rostliny, které pocházejí z Ameriky. Vezměte si například kukuřici – není to ideální jídlo, které by lidé měli jíst. Lilkovitá zelenina, jako jsou lilky a rajčata, jsou rostliny, se kterými musíme být obezřetní. To ale neznamená, že byste je nikdy neměli jíst, to znamená, že se jich nechceme přejídat nebo je jíst každý den, čímž by mohli začít více útočit na váš imunitní systém.


Proč? No, všechny organismy chtějí žít. Zvířata a rostliny také nechtějí umřít a být snědeni.


Občas se zvíře bude chránit biochemicky, jako skunk, ale tyto biochemické obrany jsou v živočišné říši vzácné a fyzická obrana převládá. Rostliny se často také brání fyzicky jako zvířata, např. trny nebo pichlavými stonky. Čím jsou však rostliny velice hojně vybaveny je biochemická obrana, v rámci níž využívají chemikálie, kterými útočí na trávicí soustavu, čímž se chrání.


Jakožto lidé, máme větší potíže, když jíme rostliny, které jsou pro nás relativně nové. A protože lidstvo nepochází z Amerického kontinentu, tak nám konzumace potravin pocházejících z této oblasti může činit větší potíže, protože nejsme evolučně přizpůsobení k jejich trávení.


Vyhýbání se rostlinám, které nebezpečně zatěžují imunitní systém, je důležitou součástí toho, abyste se ujistili, že máte skutečně vyvážený a plně funkční imunitní systém.


Pokud jste připraveni dozvědět se více o vyvážení svého imunitního systému a jeho posílení, aby vám co nejlépe sloužil zaregistrujte se a získejte zdarma přístup k e-knize 9 Tipů, jak posílit imunitu. Nebo se zapojte do naší 90 denní WILDFIT výzvy.



Převzato z getwildfit.com




130 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Zaregistrujte se a získejte ZDARMA eBook 9 Tipů jak posílit imunitu

bottom of page