top of page

6 druhů lidského hladu: Který hlad máte vy?

Kolikrát už jste v minulosti začali nějakou dietu a pak se díky jojo efektu ocitli tam, kde jste byli před tím? Věděli jste, že většina lidí přibere v průměru víc než 1kg po každé dietě? Vůle sama o sobě totiž nefunguje. Pokud stále chcete jíst vaše stará jídla, tak je veliká šance, že je zase začnete jíst i po skončení diety.

Je totiž potřeba věnovat pozornost také našim emočním reakcím uvnitř. Pokud tohle úspěšně zvládnete, tak budete moct zažít opravdovou svobodu. Když máte tuhle svobodu, můžete se podívat na talíř plný vašeho oblíbeného jídla a vědomě se rozhodnout, jestli ho chcete a nebo ne. Místo toho, abyste byli řízeni silnými impulsy, které vás podvědomě nutí dané jídlo sníst, dokážete se vědomě rozhodnout zda si to dáte nebo ne. A tohle je to, co pro vás ve WILDFITu chceme: abyste věděli, co to znamená mít opravdovou svobodu v jídle.

A abychom tento proces mohli začít, je třeba abychom nejprve rozebrali jeden z nejdůležitějších lidských pocitů: hlad. Všichni jsme někdy zažili kručení v žaludku, které nám říkalo, že je načase opět něco sníst. V průběhu vývoje WILDFIT programu odhalil Eric Edmeades šest základních druhů lidského hladu. Každý z nich popisuje reakci těla na různé podněty. Překvapivě, pouze jeden z těchto hladů opravdu pomáhá našemu tělu.



6 druhů lidského hladu


Nutriční hlad

Je to jediný opravdový hlad. Ostatních pět ho může imitovat, ale je to pouze nutriční hlad, který nám říká, že vaše tělo potřebuje živiny. Naneštěstí, naše tělo je naučené k tomu sníst cokoliv, co v tu chvíli uvidí. Takže buďte opatrní - nutriční hlad není vždy komunikován jasně a může vás poslat sníst i jídlo bez skutečné nutriční hodnoty.


Žízeň

Mnoho lidí překvapí, když se dozvědí, že pokud má jejich tělo žízeň, projevuje se to jako hlad. Když ale vezmete v úvahu to, že lidé v minulosti získávali většinu vody z potravy, ze šťavnatého ovoce a zeleniny, tak to dává smysl. Přeci jenom lovci a sběrači sebou nenosili neustále lahve s vodou! Když zažíváte tento hlad, tak ho snadno zaženete vypitím vody.


Rozmanitost

Naše tělo přirozeně prahne po velké rozmanitosti v našem jídelníčku a to z toho důvodu, že do sebe potřebuje dostat různé druhy nezbytných živin. Pokud máte hlad, zkuste trochu obměnit svůj jídelníček a uvidíte, jestli vám to pomohlo se cítit více nasycení.


Nízká hladina cukru v krvi

Vzestup a pokles hladiny cukru v krvi po snědení nekvalitních cukrů v nás také může vyvolat pocit hladu a to i krátce po té co dojíme. Vyhýbejte se nekvalitním cukrům tak často, jak je to jen možné.


Emoční hlad

Tohle je jeden z nejvíce zrádných a nefunkčních podnětů k jídlu. Bohužel, v dnešní době je velice častý. Máme tendence spojovat si některá jídla s emocemi a potravinářský průmysl to dobře ví a využívá těchto silných pocitů proti nám. Naučit se, jak vidět skrze reklamy vám pomůže uniknout z této pasti.


Hlad z prázdného žaludku

Naši předci neustále procházeli obdobími "hojnosti nebo hladu", naučili se jíst do sytosti kdykoliv měli přístup k jídlu. V dnešní době máme neustále období hojnosti a dostatek jídla, ale nikdy nehladovíme. Hlad z prázdného žaludku je užitečnou součástí strategie přežití a je vytvořený k tomu, aby v nás vyvolal reakci - "Až uvidím jídlo, musím ho sníst". Ale není to skutečný hlad, je to jen pocit. A je třeba rozpoznávat, že tento pocit je pouze v naší hlavě a ignorovat ho.

Porozumění šesti druhům lidského hladu je jeden z prvních kroků na naší WILDFIT cestě ke skutečné svobodě v jídle.





467 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Zaregistrujte se a získejte ZDARMA eBook 9 Tipů jak posílit imunitu

bottom of page