top of page

Pekanový koláč se slaným karamelem

Na tento velice jednoduchý pekanový koláč je potřeba jen pár ingrediencí, je zcela bez lepku, mléka a cukru. Skvělý pro nedělní pečení nebo na oslavy. Datlovou pastu můžete koupit nebo si jí sami udělat z jednoho hrnku datlí a 3/4 hrnku horké vody, nechte 15 minut namáčet a pak datle i s vodou rozmixujte do hladka.

Datle jsou ideální potravina pro trávící soustavu. Mají silné protiparazitární účinky. Jsou jedním z nejúčinnějších zabijáků kandidy. Jsou prospěšné srdci i pomocníkem proti stresu. Pokud v noci špatně spíte, snězte jednu datli dvě hodiny předtím, než půjdete spát.

Pekanový koláč se slaným karamelem


Ingredience

Na korpus

1 hrnek pekanových ořechů

1 hrnek mandlí

9 datlí

1/2 lžičky perníkového koření nebo skořice

2 lžíce mletých lněných semínek

špetka soli

2 lžíce kokosového oleje

1 lžíce vody


Na náplň

400ml kokosového mléka (přes noc chlazeného v ledničce)

1 hrnek datlové pasty

2 lžíce tekutého kokosového oleje

1/4 hrnku ořechového másla (mandlového, kešu nebo arašídového)

špetka soli


Na ozdobu

1 hrnek pekanových ořechů

špetka soli


Postup

Troubu předehřejte na 180°C. Pekany a mandle na korpus dejte do elektrického sekáčku a umixujte na jemno. Poté přidejte zbytek ingrediencí na korpus a umixujte do jemného těsta.

Koláčovou formu lehce potřete kokosovým olejem. Připravenou směs na korpus vtlačte do formy a uhlaďte rukou nebo lžící. Korpus dejte péct do trouby na 10 minut, po té vyndejte a nechte zcela vychladnout.

Na pečící plech rozložte pekany určené na ozdobu a dejte péct na 10 minut na 180°C. V průběhu pečení ořechy občas promíchejte. Po vyndání z trouby je nechte vychladnout.

Kokosové mléko vyndejte z lednice, vylejte přebytečnou vodu (pokud tam nějaká je) a dejte jí stranou. Ztuhlou hmotu přendejte do větší mísy a elektrickým šlehačem vyšlehejte 2-3 minuty do jemné a nadýchané konzistence. Následně jí dejte zchladit do lednice zatím co si připravíme zbytek náplně.

Ve větší misce umixujte datlovou pastu, kokosový olej a ořechové máslo. Směs šlehejte zhruba 2 minuty dokud z ní nebude jemná karamelová hmota. Vyndejte z lednice kokosovou šlehačku a jemně do ní lžící vmíchejte karamelovou hmotu dokud se obě části nepropojí.

Lžící přendejte karamelovou směs na vychladlý korpus, uhlaďte a posolte. Povrch dozdobte opečenými pekanovými ořechy a hotový koláč dejte zchladit do lednice na 15-20 minut.

Podávejte samotné nebo pokapané javorovým sirupem.




173 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Zaregistrujte se a získejte ZDARMA eBook 9 Tipů jak posílit imunitu

bottom of page