top of page

2 minutová majonéza (smrková)

Pokud na výrobu domácí majonézy použijete ponorný mixér, získáte krémovou majonézu s perfektní konzistencí během pár minut. Vzhledem k tomu, že při výrobě majonézy se dohromady mísí olej a voda, tedy dvě tekutiny, které spolu obvykle moc nevycházejí, je majonéza notoricky známá tím, že je těžké ji doma udělat. Zejména pokud používáte tradiční techniku, kdy do vaječných žloutků pomalu přimícháváte olej.


Jednoduchým řešením je použít ponorný mixér a nádobu, která je jen o něco málo širší než hlavice mixéru. Takovou nádobu najdete zpravidla v sadě přímo s mixérem.


Při výběru oleje dávejte přednost olejům bez příchuti. Například s extra virgin olivovým olejem bude mít majonéza příliš hořkou chuť. Já jsem dlouho zkoušela různé druhy značky a nakonec nejraději používám Extra mild olivový olej od Borges, protože je zcela bez příchuti.


Smrkové výhonky dodají majonéze výbornou a neobvyklou příchuť, pokud je máte k dispozici, určitě vyzkoušejte. Pokud je nemáte můžete je nahradit koprem nebo jinou bylinkou nebo je prostě vynechejte.




Smrková majonéza


Ingredience

1 vejce L

200ml rostlinného oleje

hrst nakrájených smrkových výhonků (volitelné)

1-2 lžíce citrónu

1 lžička dijonské hořčice

1/2 lžičky sušeného česneku

sůl podle chuti


Tyčový mixér

Nádoba, která jen o něco málo širší, než je hlavice mixéru


Volitelné ingredience

křen, kopr, pažitka, bylinky, kurkuma


Postup

Do mixovací nádoby nalijte olej a přidejte všechna dochucovadla. Nakonec do oleje rozklepněte celé vejce (žloutek i bílek). Nechejte žloutek sednout na dno nádoby.


Pak vezměte tyčový mixér a stále ještě vypnutý ho umístěte přímo na žloutek, aby se žloutek i hlavice mixéru dotýkala dna nádoby. Zapněte mixér na nejvyšší rychlost. Nepulzujte ani s ním nijak nehýbejte, dokud se na dně nezačne tvořit majonéza (5-10 vteřin). Následně mixér lehce nakloňte a zvedejte ode dna, dokud nepromixujte vše dohromady.


Když je vše promíchané a majonéza má správnou konzistenci vypněte mixér, ochutnejte majonézu a případně dosolte.


Pokud je majonéza příliš řídká zkuste jí dát na pár minut do lednice a pak ji znova umixujte nebo zkuste přidat více citrónu.



292 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Zaregistrujte se a získejte ZDARMA eBook 9 Tipů jak posílit imunitu

bottom of page