top of page

Ořechové mléko

Ořechová mléka najdete v dnešním době téměř v každém obchodě s potravinami. Ale žádná z variant, které je možné koupit se nevyrovná domácímu ořechovému mléku. Už jen proto, že domácí ořechové mléko neobsahuje konzervanty ani žádné další přídatné látky se kterými pak musí naše tělo zápasit. To je jeden z benefitů, ale i chuť domácího ořechová mléka je mnohem lepší a navíc si ho můžete přizpůsobit podle vlastních potřeb.

Výroba je velice jednoduchá, jen je třeba mít na to kvalitní výkoný mixér. Na výrobu ořechového mléka lze použít v podstatě jakékoliv neochucené ořechy - mandle, lískové ořechy, kokos, vlašské ořechy nebo makadamiové ořechy.



Ořechové mléko
Ořechové mléko


Ingredience

1 hrnek ořechů

2-3 hrnky vody


sáček na ořechové mléko nebo plátýnko přes které bude mléko cedit (lze použit i cedník s velmi hustým sítkem)


Volitelné ingredience

skořice, datle, javorový sirup, med, raw kakao, vanilka, špetka soli


Postup

Hrnek ořechů zalijte vodou nechejte přes noc namočené ve vodě (není potřeba je dávat do ledničky). Ořechy nabobtnají, takže je potřeba dát je do větší nádoby než je váš hrnek.


Druhý den ořechy sceďtě a propláchněte čerstvou vodou, použitou vodu vylejte. Nabobtnalé ořechy dejte do mixéru a přidejte 2-3 hrnky vody. Já dávám většinou 3, ale je to na vás jestli chcete výraznější chuť nebo naopak. Přidejte některé volitelné dochucovadlo pokud chcete. Já preferuji ořechová mléka bez dochucovadel a pokud je ve vzácných případech dochucuji, tak to dělám teprve až těsně před jejich konzumaci.

Směs vody, ořechů a případných dochucovadel mixujte na nejvyšší rychlost zhruba 2 minuty.


Hotovou směs sceďte do poslední kapičky přes sáček nebo plátýnko. Zbylou dužinu nevyhazujte, je možné jí použít do pečení nebo dalších receptů jako nahrážku mouky. Případně i do smoothie nebo ovesné kaše.

Makadamiové a kešu ořechy po sobě příliš dužiny nezanechávají a je možné je pít i bez scezení.


Mléko v uzavřené nádobě vydrží v ledničce až 2 dny.



228 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Zaregistrujte se a získejte ZDARMA eBook 9 Tipů jak posílit imunitu

bottom of page